Životný štýl

5 rád, ako sa na jar dostať do formy

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 

 

 

1. Zaistite si dostatočný príjem koenzýmu Q10

Koenzým Q10 je látka, ktorú je naše telo schopné si do značnej miery vytvoriť samo. Jej nedostatok však môže viesť nielen k chorobám srdcového aparátu, ale aj k poklesu výkonnosti a odolnosti organizmu a orgánov. Preto je vhodné koenzým do tela priebežne dopĺňať. „Vo veku okolo 20 rokov sme s tvorbou koenzýmu Q10 sebestační. Už v 40 rokoch však srdce vie vytvoriť iba 68 % pôvodného obsahu koenzýmu a v 80 rokoch klesne produkcia pod polovicu. Tvorba je ešte viac obmedzovaná, ak trpíme zdravotnými problémami alebo užívame lieky na zníženie cholesterolu," upozorňuje Klara Minczinger.

 

2. Načerpajte vitamín D

Vitamín D sa tvorí v našej pokožke pôsobením slnečného žiarenia. Táto tvorba je možná najmä v jarných a letných mesiacoch, cez zimu naopak telo čerpá vitamín D z nahromadených zásob. Preto by sme mali na začiatku jari, kedy sú dni ešte krátke a slnečného svitu nie je veľa, svojmu telu vitamín D doplniť. Prispieva totiž k normálnej funkcii imunitného systému a slúži na udržanie normálnej činnosti svalov a stavu kostí. Ako jeden z mála vitamínov ho nenájdeme v listovej zelenine. Vitamín D sa získava iba zo slnečného žiarenia alebo rýb. Nakoľko cez zimu všetky zásoby vitamínu D spotrebujeme a ryby nekonzumujeme v dostatočnom množstve, je vhodné doplniť ich vo forme výživových doplnkov.

 

3. Zbavte sa škodlivých látok v tele

Po zime je naše telo zaplavené množstvom škodlivých látok. Práve kvôli nim sa môžeme na jar cítiť veľmi unavení, v strese a môžeme byť aj náchylnejší k chorobám. V rámci očistenie tela od týchto škodlivín je veľmi dobré posilniť pečeň a jej činnosť. Práve pečeň totiž stojí za úspešnou detoxikáciou nášho organizmu. K jej posilneniu sú vhodné napríklad výťažky z pestreca mariánskeho. Na našom trhu ich nájdeme pod názvom silymarín a okrem ochrany pečene a jej detoxikácie pomáha podporovať aj čistenie celého tela.

 

4. Nezabudnite na pohyb a tekutiny

Na jar by sme nemali zabúdať na pohyb. Počas neho sa totiž vylučuje hormón serotonín, ktorý zbavuje naše telo stresu, úzkosti a zlej nálady. Vhodná je akákoľvek pohybová aktivita - od behania, cez prechádzky na bicykli alebo tanec až po pokojné prechádzky v prírode. Vďaka nim si môžeme dopriať chvíľku sami pre seba, ktorá nám prospeje v každodennom boji proti stresu. V súvislosti s pohybom je nutné nezabúdať na dostatočný príjem tekutín, denne by sme mali vypiť aspoň dva litre vody, čaju, minerálky alebo džúsu.

 

5. Pomôžte si vitamínmi C a B

Proti jarnej únave je možné bojovať celým radom prostriedkov. Medzi ne patrí napríklad vitamín C, ktorý je možné nájsť v šípkach, keli, brokolici a kapuste. Podobne by sme mali do jedálnička zaradiť zdroje vitamínov skupiny B, teda napríklad vnútornosti, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice alebo strukoviny. „Vitamín C a vitamíny skupiny B prispievajú k normálnemu energetickému metabolizmu a k zníženiu miery únavy a vyčerpania," vysvetľuje Eva Stanislavská. „Okrem toho tieto vitamíny pomáhajú k normálnej psychickej činnosti a normálnej činnosti nervovej sústavy. Vitamín C navyše prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, " dodáva.

 

 

Zdroj: www.zzz.sk

3950

Najnovšie pracovné ponuky

Pracovné ponuky

 

 

 

Nájdete nás aj na FB

Pravidlá portálu