Životný štýl

Halloween tak, ako ho (ne)poznáte!

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 

 

 

Dni, kedy budeme spomínať na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami sa nezadržateľne blížia. Okrem smútočného obdobia, sa niektorí z nás pripravujú aj na Halloweensku párty, ktorá sa v našich končinách pomaličky stáva zvykom. Ale čo je vlastne Halloween a kde má svoje korene?

Keltský (pohanský) sviatok má pôvod v Írsku. All Hallows' Eve  (v skrátenej forme Halloween) v preklade znamená predvečer všetkých svätých (tiež sa môžete stretnúť aj s vysvetlením: predvečer sviatku všetkých mŕtvych). V minulosti bol spájaný s koncom zberovej sezóny a začiatkom zimy (známe aj ako začiatok tmavšej polovice roka). 31. október je tiež spájaný s úžením hranice medzi týmto a „iným“ svetom.  V minulosti sa verilo, že mŕtve duše v tomto čase môžu ľahšie prejsť do nášho sveta, aby navštívili svoje domovy.  

Práve povera o prechode mŕtvych duší spôsobila, že sa ľudia začali prezliekať do rôznych kostýmov. Tento rituál prevzatia na seba podoby niečoho, čo nepochádza z nášho sveta, pravdepodobne vznikol aj preto, aby sa tamojší obyvatelia pred strašidlami uchránili. Prvýkrát tak urobili už v 16. storočí na festivale, ktorý sa konal v Írsku a Škótsku. Počas tohto festivalu miestni cestovali a recitovali verše výmenou za jedlo.

Aj keď dnes je Halloween považovaný najmä za americký sviatok, nebolo tomu vždy tak. Do severnej Ameriky sa dostal spolu s prisťahovalcami z Írska a Škótska až v 19. storočí. Po usadení nových obyvateľov sa sviatok postupne dostal do celej Ameriky a dnes ho oslavujú ľudia z rôzneho sociálneho či náboženského prostredia.

pexels-photo-112352

 

Tradície oslavovania a význam Halloweenu sa líšia a dá sa povedať, že každá krajina ho poňala podľa seba (i keď isté znaky sú zachované). Dnes je tento keltský (pohanský) sviatok známy hlavne vďaka Amerike a stal sa ekonomicky výhodným najmä pre rôzne obchodné reťazce. Pre tento večer sú charakteristické vyrezávané tekvice, v ktorých je zapálená sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere či rôzne iné príšery.

 

Zdroj obrázka: pexels.com

Autor: Ingrid Oravcová

 

 

 

 

83000

Najnovšie pracovné ponuky

Pracovné ponuky

 

 

 

Nájdete nás aj na FB

Pravidlá portálu