Správy zo Slovenska

Voliči dajte pozor! Ministerstvo vnútra pre vás pripravilo pár noviniek!

 

Iste ani vám neuniklo, že 4. novembra sa budú konať voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Každý, kto už niekedy volil vie, že pred tým, než si idete splniť svoju občiansku povinnosť musíte volebnej komisii predložiť občiansky preukaz. V prípade, že ste cudzinec voliť môžete taktiež, ak máte trvalý pobyt v danom kraji.

Tento rok nás ale čaká  hneď niekoľko noviniek. Prvá a najpodstatnejšia sa týka voličov, ktorí sa v čase konania volieb budú nachádzať mimo svojho trvalého bydliska. Ak ste aj vy jedným z nich tak zbystrite pozornosť, pretože voliť nemôžete. Dôvodom je fakt, že voličské preukazy sa vybaviť po novom nedajú.

Druhou novinkou je, že voľby do VÚC sú jednokolové, preto ak máte záujem vybrať si predsedu a poslancov, vyberajte naozaj zodpovedne, lebo druhú možnosť mať tak skoro nebudete. Pri výbere tiež treba myslieť na to, že hlasovať budete formou krúžkovania. V prípade predsedu môžete zakrúžkovať poradového číslo len jedného kandidáta. Čo sa týka poslancov, tých môžete zakrúžkovať hneď niekoľko.

Poslednou zmenou je počet rokov, na ktoré budú predsedovia a poslanci zvolení. Kým po minulé roky bolo funkčné obdobie 4 roky, teraz to je 5 rokov. 

Milé opatrovateľky ak máte chuť a budete na mieste svojho trvalého bydliska, určite nezabudnite na deň volieb, pretože je to deň, kedy môžete rozhodnúť o svojej budúcnosti.

pexels-photo-260907

Zdroj obrázka: pexels.com

Zdroj: teraz.sk

Autor: Ingrid Oravcová

 

 

82950

Najnovšie pracovné ponuky

Pracovné ponuky

 

 

 

Nájdete nás aj na FB

Pravidlá portálu