Dashrath Manjhi - muž, ktorý presunul horu

 

 Ak hľadáte nejaký motivačný príbeh, nie je lepšieho ako ten o Dasratovi Manjhiovi z Indie. V snahe a presvedčení pomôcť svojim spoluobčanom, sa pred 53 rokmi rozhodol vysekať chodník prakticky cez horu. Chcel tak uľahčiť život všetkým, ktorí sa potrebovali dostať do školy, na trh alebo do okolitých dedín. „Táto hora nám spôsobovala veľa problémov a veľa smútku celé stáročia. Ľudia žiadali vládu o vybudovanie poriadnej cesty, ale nikto tomu nikdy nevenoval pozornosť. Tak som sa rozhodol, že tú cestu vybudujem sám!“ povedal v roku 2007 pre indický časopis Tehelka krátko predtým, než podľahol rakovine. Iba so sekáčom, kladivom a lopatkou tento legendárny muž premenil úsek kamenistého hrebeňa široký akurát pre jedného chodca na 120 metrov dlhú, 10 metrov širokú cestu, schodnú dokonca aj bicyklom alebo motorkou. Kamenný hrebeň držal obyvateľov v izolácií od okolia. Ľudia museli ísť hodiny kamenistým terénom aby sa dostali na trhovisko v najbližšom meste. Deti museli chodiť 9 kilometrov denne kamením, aby sa dostali do školy. Vďaka Dasrathovej obetavej práci sa táto vzdialenosť skrátila len na 3 kilometre a túto cestu denne využívajú ľudia z viac než 60-tich okolitých dedín.

 

Čo ale viedlo tohto muža k vykonaniu takého majestátneho činu?

Bola to láska k jeho žene. „Moja žena, sa škaredo a vážne zranila, keď mi niesla vodu cez ten hrebeň. Pracoval som akurát na poli za horou. V ten deň som sa rozhodol, že tam vysekám poriadnu cestu!“. Nanešťastie, jeho milovaná žena sa nikdy nedočkala plodov jeho práce. Krátko po nehode ochorela a zomrela, pretože sa nedostala včas do nemocnice. Táto smutná udalosť ešte viacej motivovala odhodlaného muža vo svojom konaní. Ostatní dedinčania hovoria, že na hrebeni sekal dňom – nocou, ako keby bol posadnutý. Za tie roky sa však jeho motivácia zmenila. „Áno, láska k mojej žene bol ten prvotný podnet prečo som začal. Ale čo ma celé tie roky držalo pracovať bez strachu a obáv, bolo potešenie vidieť dedinčanov prejsť cez hrebeň bez problémov a kedykoľvek budú chcieť.“ povedal Manjhi počas rozhovoru.

dasrat 2

 

Hoci by ste očakávali pomocnú ruku pri práci pre celú komunitu, v prípade Dasratha sa tak nestalo. Z počiatku si z farmára ľudia uťahovali a nazývali ho bláznom, že sa podujal na takú Herkulovskú úlohu. Ale postupom rokov, ako neúnavne sekal, začala prichádzať aj pomoc. „Aj keď sa mi ľudia posmievali našlo sa dosť takých, čo mi pomohli. Či už s jedlom alebo s kupovaním nástrojov.“ V dnešnej dobe obyvatelia oblasti Gaya v Indií poznajú len slová vďaky pre tohto muža, ktorým iba svojimi holými rukami značne uľahčil život.

Za svoj čin nikdy nedostal žiadne ocenenie od indickej vlády. Jedinou vďakou bol štátny pohreb krátko po jeho smrti v roku 2007. „To čo som spravil je pre ľudí. Keď Boh stojí pri vás, nič vás nezastaví.“ „Nebojím sa trestu zo strany vlády ani žiadneho vládneho oddelenia. Ani nemám záujem o nejakú česť.“ Trvalo mu 22 rokov splniť svoju dobrovoľnú úlohu. Táto úloha mu však vyniesla nesmrteľnosť a jeho čin určite neostane zabudnutý. “Andrej Belák “Lukáš

 

dasrat 3

 

 

Zdroj: zaujimavosti.info

4320

Najnovšie pracovné ponuky

Pracovné ponuky

 

 

 

Nájdete nás aj na FB

Pravidlá portálu