Čím viac ovocia, tým lepšie? Niečo by ste mali zvážiť...

img1

Ak ste si do teraz mysleli, že pri chudnutí si môžete dopriať ovocia koľko vám hrdlo ráči, ste na omyle. Áno, je to vynikajúca potravina plná vitamínov a antioxidantov, ale vedzte, že stále obsahuje kalórie a sacharidy. Poďme sa na túto kontroverznú tému pozrieť bližšie... 

Ovocie = hodnotná potravina

Dobrou správou je, že sacharidy obsiahnuté v ovocí nemajú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi, nakoľko ich glykemický index je pomerne nízky. Ovocie vás môže tiež zásobiť veľkým množstvom vlákniny, čo vám dodá pocit sýtosti na pomerne dlhý čas a tým pádom nemáte potrebu prijímať iné pokrmy. Napríklad, jeden hrnček malín obsahuje až 8 gramov vlákniny. Veľa druhov ovocia je aj vynikajúcou zásobárňou antioxidantov, môžu tiež znižovať krvný tlak a pomáhať odstraňovať následky stresu. 

Ovocie = nie je veľmi diétna potravina

Negatívnou stránkou je, že ovocie je plné fruktózy. A to je hlavným dôvodom prečo ho mnoho ľudí vyradí zo svojho jedálnička, keď sa pokúšajú schudnúť. Zatiaľ čo glukóza putuje do svalov, mozgu, orgánov, ako zdroj energie, spomínaná fruktóza je spracovávaná výlučne pečeňou. Tá, keď už má dostatok energie na svoju činnosť, uloží zvyšnú fruktózu v podobe zásoby na horšie časy. A vy to potom vnímate ako pribúdajúce faldy na bruchu, zadku, stehnách. Ďalším dôvodom, prečo byť pri chudnutí s ovocím opatrní je množstvo kalórií a sacharidov. Jeden banán obsahuje 100 kalórií a 27 gramov sacharidov. Jablko vás naplní 115 kalóriami a 30 gramami sacharidov. Takže, pokiaľ sa pri snahe o úbytok na váhe pokúšate obmedziť príjem sacharidov na 100 gramov denne, ak si dáte dva banány a jedno jablko, máte pokrytých 84 percent povolenej dennej gramáže sacharidov. Čiže je na mieste byť v príjme ovocia fakt striedmy. Nemusíte ho vyradiť úplne, nie je to však jedlo bez kalórií a cukrov, to si buďte vedomí. 

 

img2

Tipy ako jesť ovocie a schudnúť

Aby ste v tom mali jasno, ako konzumovať ovocie, a zároveň schudnúť, zhrnuli sme základné zásady do niekoľkých bodov. Ak sa nimi budete riadiť, ovocie vám vo vašej diéte nebude prekážať.

 

  • V prvom rade sa sústreďte na malé ovocie, ako aj rôzne druhy bobuľovitého ovocia. Maliny, čučoriedky, černice, jahody, kivi, slivky, broskyne, marhule a malé jablká sú rozhodne tou správnou voľbou.
  • Užite si ovocie, ale v prvom rade sa sústreďte na konzumáciu zeleniny, tá je z hľadiska zdravia i chudnutia rozhodujúca.
  • Ak máte pocit, že pri svojej diéte potrebujete ešte ubrať zo sacharidov a kalórií, začnite najprv s obilninami. Je chybou vylúčiť ovocie, ale pritom konzumovať na obed cestoviny, či raňajkovať pečivo. 

 

Obmedzte množstvo ovocia, nezbavujte sa ho ale úplne. Pamätajte, že vám síce môže čiastočne brániť v chudnutí, určite však z neho nepriberiete.

ZDROJ: www.wanda.atlas.sk

82320

Najnovšie pracovné ponuky

Pracovné ponuky

 

 

 

Nájdete nás aj na FB

Pravidlá portálu